Kajsa Aronsson, svensk formgivare som arbetar med vävd och tryckt textil, hemsidor och mönsterdesign.

Här ovan kan du se ett urval av de uppdrag inom design och formgivning för textil och hemsidor som jag har haft genom åren –

Mina år som anställd designer på Kasthall

Jag har gjort många handtuftade och vävda mattor för Kasthall. Många av mina mattor var skräddarsydda specialuppdrag som är anpassade till olika befintliga miljöer. Vid denna tiden som anställd formgav jag även en hel del kormattor till olika kyrkor. I början på Kasthall var en stor del av produktionen specialritade heltäckningsmattor, en produkt som nästan inte finns idag. Jag lärde mig mycket om rapportering där rapporten skulle stämma på det exakta antalet trådar i mattan. Om det inte stämde så blev det omöjligt att få ihop den när mattläggaren avslutningsvis skulle göra sitt jobb. Att foga samman våderna på golvet och få till ett heltäckande mönster utan fungerande rapport blir inte så bra.

Direkt när jag började på Kasthall fick jag lära känna frilansande Berit Woelfer och en rätt så nyanställd Gunilla Lagerhem Ullberg som nära och kära kollegor. Berit med sin gedigna erfarenhet och ett otroligt generöst sinne. Gunilla med sin väldigt kreativa kraft och ett ständigt pågående driv som ledde till många fantastiska projekt. Två färgstarka yrkeskvinnor och förebilder.

Att arbeta som frilansformgivare

Mitt samarbete med IKEA har omfattat såväl enstaka mönster för mattor och tryckta tyger som en julkollektionen 2014 med HAPPYsthlm. Jag har också arbetat en hel del med kvaliteter och produktutveckling för mattor på IKEA.

HAPPYsthlm – designstudio och butik med kollegor

Under mina år med HAPPYsthlm arbetade vi väldigt nära varandra med formgivningen. Vi hade kunskapen i våra respektive olika material som var vår utgångspunkt. Med det som grund jobbade vi i en öppen designprocess där vi tillsammans skapade vår gemensamma kollektion. Att vidga det ofta ensamma arbetet som designer till ett mer generöst samarbete har varit mycket utvecklande för mig. Det är något jag bär med mig in i framtiden när jag gör design och formgivning för textil och hemsidor. Våra kontakter med mindre svenska producenter som ofta hade en stor medvetenhet kring design var en viktig del av HAPPYsthlm. Genom att förstå produktionen och lära oss om både begränsningar och möjligheter på de olika fabrikerna utvecklades vi mycket som formgivare.

Designa hemsidor för konstnärer, konsthantverkare och formgivare

I mina arbeten med design och formgivning för hemsidor vänder jag mig således till människor som liksom jag har ett mindre företag och ett kreativt yrkesliv. Jag tycker om att kliva in i en annans värld och göra mitt allra bästa för att tolka visionen av en hemsida så att resultatet lyfter fram arbetet på ett sätt som kunden kan känna igen sig i och tycka om.

Här kan du läsa mer om mitt arbete och här hittar du mina kontaktuppgifter.

ENG